ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Επιστημονική επιμέλεια

Επιστημονικοί υπεύθυνοι

Ο Δημήτρης Ματθαίου είναι Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, των Τμημάτων Επιμόρφωσης και Ερευνών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης. Είναι σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης και Εκδότης του περιοδικού Συγκριτική και Διεθνής Εκπαιδευτική Επιθεώρηση. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει επτά βιβλία και μεγάλο αριθμό εργασιών και μελετών σε συλλογικούς τόμους και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η επιστημολογία και μέθοδος της Συγκριτικής Παιδαγωγικής, η διεθνής εκπαιδευτική πολιτική, η βασική κατάρτιση και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο Ανδρέας Μ. Καζαμίας είναι Ομότιμος Καθηγητής στο University of Wisconsin (ΗΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Bristol της Αγγλίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard της Αμερικής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του COMPARATIVE AND INTERNATIONAL EDUCATION SOCIETY (CIES) της Αμερικής, και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της Ελλάδας, Εditor του COMPARATIVE EDUCATION REVIEW και του HARVARD EDUCATIONAL REVIEW, και co-editor του ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΉ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Eίναι συγγραφέας ή συνσυγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων στα Αγγλικά και τα Ελληνικά. Μερικά από αυτά μεταφράστηκαν στα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα Γερμανικά, τα Πορτογαλλικά, τα Ιαπωνικά και τα Κινέζικα. O Α. Καζαμίας έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων. Μεταξύ αυτών, έχει ανακηρυχθεί ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ των Πανεπιστημίων BRISTOL της Αγγλίας, Ιωαννίνων και Κρήτης, και έχει βραβευθεί με το ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Δρ. Κώστας Φασούλης σπούδασε Νομικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Καθηγητής στο Π.Τ.Δ.Ε. του ίδιου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση της Εκπαίδευσης και Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού». Είναι Διευθυντής του εργαστηρίου «Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Διεθνούς Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Επικοινωνίας» και επιστημονικός υπεύθυνος της κατεύθυνσης του Π.Μ.Σ. «Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης». Πολλές επιστημονικές μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει λάβει επίσης, μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Στο έργο του έχει γίνει σημαντικός αριθμός αναφορών. Το συγγραφικό-ερευνητικό του έργο αναφέρεται σε σύγχρονα ζητήματα Οργάνωσης-Διοίκησης και Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκπαίδευσης, καθώς και σε θέματα Διοίκησης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικές ημερίδες και προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Διεθνής επιστημονική επιτροπή

Andy Green, University of London
Anthony Welch, University of Sydney
Antonio Novoa, University of Lisbon
David Phillips, University of Oxford
Donatella Palomba, University of Rome
Hans-Georg Kotthoff, Pedagogical University of Freiburg
Jagdish Gundara, University of London
Jose Luis Garcia Garrido, National University of Distance Education, Spain
Lennart Wikander, University of Uppsala
Mark Bray, University of Hong Kong
Patricia Broadfoot, University of Bristol
Robert Cowen, University of London
Ruth Hayhoe, University of Toronto
Thomas Popkewitz, University of Wisconsin–Madison
Thyge Winther-Jensen, Danish Pedagogical University
Ελευθέριος Κληρίδης, Λέκτορας Πανεπιστημίου Κύπρου
Λουκάς Πετρονικολός, University of Wisconsin–Oshkosh
Ναυσικά Αλεξιάδου, Umeå University Sweden
Παναγιώτης Περσιάνης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σταύρος Μούτσιος, Danish Pedagogical University